Μεγάλη ανησυχία σε εργαζόμενους και επιβατικό κοινό έχει προκληθεί μετά την τραγωδία των Τεμπών για την κατάσταση που επικρατεί στις γραμμές του ΗΣΑΠ και του Μετρό.
Όπως είναι γνωστό τα παραπάνω μέσα αποτελούν βασικό κομμάτι του συγκοινωνιακού ιστού του λεκανοπεδίου με πάνω από 1 εκ. επιβάτες ημερησίως. Από την έκθεση της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ καθώς και από μια σειρά καταγγελιών των εργαζομένων στα παραπάνω μέσα προκύπτουν:
Υπάρχουν συρμοί άνω των 35 χρόνων
Αυτή την στιγμή στο δίκτυο υπάρχουν συρμοί άνω των 35 χρόνων που έχουν κάνει εκατομμύρια χιλιόμετρα με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια του μεταφορικού τους έργου. Ακόμα και οι σχετικά πιο καινούριοι συρμοί έχουν περίπου 2,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα ήδη. Οι παλαιοί συρμοί των 35 ετών έχουν πάνω από 4,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Έξοδοι κινδύνου – καταπακτές, δεν θα ανοίξουν σε έκτακτη ανάγκη
Υπάρχουν έξοδοι κινδύνου που οδηγούν σε καταπακτές, οι οποίες ενδεχομένως δεν θα ανοίξουν σε κάποια έκτακτη ανάγκη. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα εξόδων κινδύνου οι οποίες εμποδίζονται από τραπεζοκαθίσματα και άλλα αντικείμενα επιχειρήσεων.
Ελλείψεις σε πυροσβεστήρες
Υπάρχουν ελλείψεις σε πυροσβεστήρες στους συρμούς και στις εγκαταστάσεις. Στους συρμούς θα πρέπει να υπάρχουν 14 πυροσβεστήρες, σε πολλούς από τους οποίους είτε είναι λιγότεροι είτε ληγμένοι.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε σταθμούς.
Στο τμήμα της γραμμής 1 από Πειραιά ως το σταθμό Π. Φαλήρου η παλαιότητα του δικτύου και οι φθορές που έχουν δημιουργηθεί και δεν έχουν διορθωθεί, αναγκάζουν τους συρμούς να διέρχονται με μέγιστη ταχύτητα 25χλμ/ώρα, ενώ μελετάται η περαιτέρω μείωση της ταχύτητας στα 15 χλμ/ώρα.
Ανυπαρξία αυτοφωτιζόμενων πινακίδων
Η ανυπαρξία αυτοφωτιζόμενων πινακίδων για την θέση των εξόδων κινδύνου μέσα στις σήραγγες των Γραμμών 2 & 3, έτσι ώστε να οδηγηθούν οι επιβάτες προς αυτές σε κάποια έκτακτη κατάσταση.
Ιατρικές εξετάσεις
Δεν πραγματοποιούνται ετήσιες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, εκτός των Οδηγών Συρμών, όπου δεν είναι προληπτικές, αλλά υποχρεωτικές για την ανανέωση της ικανότητας Οδήγησης.
Επομένως σήμερα υπάρχουν Σταθμάρχες, Ρυθμιστές Κυκλοφορίας και άλλες ειδικότητες για τους οποίους δεν είναι γνωστό εάν είναι στην κατάλληλη κατάσταση υγείας (π.χ. όραση, ακοή, νευρολογικά, ψυχιατρικά) έτσι ώστε να επιτελέσουν με ασφάλεια το έργο τους.
Προστασία από παραβίαση
Χώροι που οδηγούν εντός του δικτύου και που πρέπει να προστατευτούν από παραβίαση. Διαδικασίες λειτουργίας που πρέπει να αναθεωρηθούν ή και να εκδοθούν νέες, όπου δεν υπάρχουν, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του δικτύου με στόχο να μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες τραυματισμού επιβατών.
Eλλείψεις προσωπικού
Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν αδιαλείπτως πολλές μέρες με εντατικοποιημένη εργασία, με πολλά χαμένα ρεπό, γεγονός που προκαλεί μεγάλη καταπόνηση του οργανισμού και δημιουργεί συνθήκες ατυχήματος.
Aνύπαρκτη εκπαίδευση
Την ελλιπή έως ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, πώς δηλαδή πρέπει να αντιδράσει ο οδηγός σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς και πως θα προστατέψει τους επιβάτες.
Από το 2004 η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει προμηθευτεί το Σύστημα Αυτόματης Προστασίας Συρμών (από την αγγλική ορολογία « AutomaticTrain Protection» στο εξής: ΑΤΡ) και το οποίο δεν είχε λειτουργήσει στη γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) παρ’ ότι θέτει υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας σε σχέση με το υπάρχον σύστημα INDUSI. Η ΣΤΑ.ΣΥ. υποστηρίζει ότι μόλις πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η εφαρμογή του στη Γραμμή 1.
Όμως εγείρονται ερωτήματα γιατί περίμενε 19 ολόκληρα χρόνια για να λειτουργήσει το ATP στη Γραμμή 1, κατά πόσο έχει εγκατασταθεί σε όλους τους συρμούς του πρώην ΗΣΑΠ και αν υπάρχει επάρκεια στο τεχνικό προσωπικό και η εξειδικευμένη εκπαίδευσή του ώστε να υπάρχει η απαραίτητη τεχνική υποστήριξη του συστήματος.
Tι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση;
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:
-Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων.
-Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζόμενων στην ΣΤΑ.ΣΥ.