Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης πιάνονται στα χέρια με πολίτες που έχουν πάει να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους γιατί περιμένουν στην ουρά για πολλές ώρες σε ένα από τα ελάχιστα πρατήρια που έχουν μείνει στην περιοχή.
Στην άλλη άκρη του δρόμου, νεαροί άντρες λουσμένοι στον ιδρώτα από την καταιγιστική ζέστη πουλάνε την βενζίνη σε πλαστικά δοχεία σε υπερδιπλάσια τιμή από την κανονική τιμή της αντλίας.

Οι επαναλαμβανόμενες ελλείψεις καυσίμων στην κορυφαία παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής εντείνουν την απογοήτευση των ψηφοφόρων καθώς η Νιγηρία προετοιμάζεται να διεξαγάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 25 Φεβρουαρίου. Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των οικονομικών δυσχερειών που ταλαιπωρούν τη Νιγηρία εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού, της εκτεταμένης ανεργίας και έντονες ελλείψεις συναλλάγματος που έχουν αποδυναμώσει σοβαρά το νόμισμα νάιρα.
tro-ma-ktiko.gr
«Οι άνθρωποι υποφέρουν, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει φαγητό», είπε ο Τίτους Νουάφορ, ένας 53χρονος οδηγός λεωφορείου καθώς περίμενε να γεμίσει στο σταθμό του Λάγος.

Με τις εκλογές προ των πυλών, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους υποψηφίους, οι οποίοι είπε ότι «κατηγορούν αυτό, κατηγορούν εκείνο» χωρίς να προσφέρουν λύσεις.
Ο Πρόεδρος Muhammadu Buhari, ο οποίος θα παραιτηθεί τον Μάιο, αφού υπηρέτησε τις συνταγματικά του επιτρεπόμενες δύο θητείες, υποσχέθηκε να αναζωογονήσει την οικονομία και να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2015.
tro-ma-ktiko.gr
Έχει δώσει προτεραιότητα στις υποδομές που χρηματοδοτούνται από το κράτος, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε νέους δρόμους, γέφυρες, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους.
Τα φτωχά δίκτυα μεταφορών και ηλεκτρικής ενέργειας της Νιγηρίας εμπόδισαν την οικονομική ανάπτυξη για δεκαετίες, εμποδίζοντας την κατανομή του πλούτου στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής όπου το 63% των ανθρώπων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Όλοι έχουν υποσχεθεί να μεταρρυθμίσουν την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου μιας επιδότησης καυσίμων που κόστισε στην κυβέρνηση 10 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
tro-ma-ktiko.gr
Αλλά αυτό έχει αποδειχτεί δύσκολο στο παρελθόν. Οι Νιγηριανοί λένε ότι τα φθηνά καύσιμα – στα 184 νάιρα (0,40 $ – 0,37 Ευρώ) το λίτρο – είναι ένα από τα λίγα οφέλη που έχουν από την κυβέρνησή τους.