Ένα ρομπότ που μπορεί να αλλάξει μορφή από στερεή σε υγρή κατάσταση και αντίστροφα είναι μια έννοια στον τομέα της μαλακής ρομποτικής. Τα μαλακά ρομπότ είναι ρομπότ που κατασκευάζονται από εύκαμπτα, παραμορφώσιμα υλικά και μπορούν να αλλάξουν το σχήμα τους ως απόκριση στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Αυτός ο τύπος ρομπότ διερευνάται ως πιθανή λύση για εργασίες που απαιτούν πολύπλοκους χειρισμούς, όπως το πιάσιμο και ο χειρισμός ευαίσθητων αντικειμένων.
Υπάρχουν επί του παρόντος μερικά πρωτότυπα μαλακών ρομπότ που μπορούν να μεταβούν μεταξύ στερεών και υγρών καταστάσεων, αλλά συνήθως βασίζονται σε κοιλότητες και ενεργοποιητές γεμάτους υγρό για τον έλεγχο του σχήματός τους. Η μετάβαση μεταξύ των δύο καταστάσεων συνήθως επιτυγχάνεται μέσω του χειρισμού της πίεσης, της θερμοκρασίας ή των ηλεκτρικών σημάτων. Ωστόσο, αυτό είναι ένα αναδυόμενο πεδίο και χρειάζεται ακόμη πολλή έρευνα για την ανάπτυξη πρακτικών εφαρμογών για αυτούς τους τύπους ρομπότ.
Στο θέμα μας τώρα
tro-ma-ktiko.gr
Η επίδειξη αυτής της ευρηματικότητας είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και εκπληκτική.
Το ρομπότ που σχεδίασε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, μπορεί να μετατραπεί από στερεό σε υγρό και αντίστροφα, και έτσι να περάσει μέσα από συμπαγείς δομές.
Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες από τον σκηνοθέτη του Avatar
Ο κινηματογράφος φαίνεται να ενέπνευσε για άλλη μια φορά την επιστήμη.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε από τους ερευνητές στο περιοδικό Matter, δείχνει πώς το ρομπότ του μπορεί να αλλάξει σχήμα και, επιπλέον, να μεταφέρει ηλεκτρισμό. Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικά σωματίδια και σωματίδια ενός στοιχείου που ονομάζεται γάλλιο του οποίου η θερμοκρασία τήξης είναι μόνο 29,8ºC.
tro-ma-ktiko.gr
Ο Chengfeng Bread, ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, λέει:
Δίνοντας στα ρομπότ τη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ στερεάς και υγρής κατάστασης, τους επιτρέπει να έχουν περισσότερη λειτουργικότητα.
Και μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλά περίεργο πείραμα, αλλά είναι αλήθεια ότι τα σκληροτράχηλα ρομπότ είναι πιο ανθεκτικά, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη ευελιξία για ορισμένες εργασίες. Ωστόσο, τα ρομπότ με μαλακό σώμα είναι πιο ευέλικτα, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη συνέπεια για εργασίες που απαιτούν δύναμη.

Ο επιστήμονας Carmel Majidia που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, αναφέρει επιπλέον:
tro-ma-ktiko.gr
Τα μαγνητικά σωματίδια έχουν δύο λειτουργίες. Το ένα είναι ότι κάνουν το υλικό να ανταποκρίνεται σε αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο, θερμαίνοντας έτσι το υλικό μέσω επαγωγής, προκαλεί αλλαγή στην κατάστασή του. Αλλά τα μαγνητικά σωματίδια δίνουν επίσης στο ρομπότ κινητικότητα και την ικανότητα να κινείται ως απόκριση στο μαγνητικό πεδίο.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, και όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, το πείραμα που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας είναι αυτό που δείχνει το ρομπότ να δραπετεύει από μια μικρή φυλακή, αλλάζοντας τη μορφή του από στερεό σε υγρό και περνάει μέσα από τα κάγκελα, και μετά επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.
Αυτό που δείχνουμε είναι μόνο μία από τις επιδείξεις, αποδείξεις της ιδέας, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για να μάθουμε πώς θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για τη διανομή ναρκωτικών ή για την αφαίρεση ξένων αντικειμένων.