Το ρόβερ Curiosity της NASA βρήκε έναν μετεωρίτη καθώς περνούσε στον Άρη την περασμένη εβδομάδα.
Ο μετεωρίτης με το παρατσούκλι “Κακάο” αναφέρεται σε έναν μικρό, μετεωρίτη βράχο που ανακαλύφθηκε στο Κακάο της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μετεωρίτες κακάο είναι ένας τύπος πετρώδους μετεωρίτη και πιστεύεται ότι προήλθαν από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία. Είναι σημαντικά για τους επιστήμονες επειδή παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση και την ιστορία του πρώιμου ηλιακού συστήματος.
Ο μετεωρίτης σιδήρου – νικελίου, με το παρατσούκλι Cacao.
Ο διαστημικός “βράχος” εντοπίστηκε από τη Mastcam του Curiosity, η οποία τράβηξε 19 εικόνες του μετεωρίτη και τις έστειλε στη Γη και οι επιστήμονες της NASA τις ένωσαν.
tro-ma-ktiko.gr
Δεν είναι ο πρώτος μετεωρίτης που εντόπισε το Curiosity. Το 2014, το rover βρήκε έναν σιδερένιο μετεωρίτη (με το παρατσούκλι Λίβανος) που είχε διάμετρο περίπου 198 Εκατοστά και το 2016, συνάντησε έναν μετεωρίτη μεγέθους μπάλας του γκολφ με το παρατσούκλι Egg Rock στο όρος Sharp του πλανήτη.
Σιδερένιοι μετεωρίτες όπως αυτοί εμφανίζονται τακτικά στη Γη και έχουν προκαλέσει αναταραχές σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Οι Ιάπωνες αυτοκράτορες και ο φαραώ Τουταγχαμών είχαν όπλα σφυρηλατημένα από σιδερένιους μετεωρίτες.

Δεν υπάρχει τρόπος να χρονολογήσουμε τους μετεωρίτες, ανέφερε η ομάδα των ρόβερ στο Twitter, αλλά ο βράχος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα «θα μπορούσε να ήταν εδώ για εκατομμύρια χρόνια!»
tro-ma-ktiko.gr
Το rover έφτασε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012 και από τότε έχει εξερευνήσει τον κρατήρα Gale του πλανήτη και το όρος Sharp, ένα βουνό ύψους 4,82 χλμ. στο κέντρο του κρατήρα.
Η κύρια αποστολή του Curiosity είναι να διερευνήσει την αρχαία ιστορία του Άρη και αν ο παγωμένος πλανήτης είχε ποτέ τις συνθήκες για να είναι κατοικήσιμος.

Το ρόβερ Perseverance συλλέγει επίσης δείγματα βράχου που θα εκτοξευθούν στη Γη στις αρχές της δεκαετίας του 2030, καθιστώντας τα τα πρώτα κομμάτια άλλου πλανήτη που έφερε ποτέ στη Γη.