Μια εντελώς τυχαία ανακάλυψη ήρθε για να γραφτεί στα πρακτικά τις επιστημονικής κοινότητας
Ο αστεροειδής μήκους μεταξύ 100 έως 200 μέτρων είναι το μικρότερο αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.
Οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι «ανίχνευσαν τυχαία» τον αστεροειδή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NASA, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερες παρατηρήσεις για τον καλύτερο χαρακτηρισμό της φύσης και των ιδιοτήτων του.
«Εντοπίσαμε –εντελώς απροσδόκητα–– έναν μικρό αστεροειδή», δήλωσε ο Thomas Muller, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική στη Γερμανία.
tro-ma-ktiko.gr
Εντοπίστηκε κατά τη βαθμονόμηση του οργάνου Mid-InfraRed (MIRI) του τηλεσκοπίου, το οποίο λειτουργεί σε μήκη κύματος μεσαίου υπέρυθρου.
«Η απίστευτη ευαισθησία του Γουέμπ επέτρεψε να δούμε αυτό το αντικείμενο περίπου 100 μέτρων σε απόσταση άνω των 100 εκατομμυρίων χιλιομέτρων», είπε ο Muller.
Το Webb, το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο, είναι το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ και έχει εξαπολύσει μια σειρά από πρωτοφανή δεδομένα καθώς και εκπληκτικές εικόνες.
tro-ma-ktiko.gr
Ένας από τους κύριους στόχους για το τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι να μελετήσει τον κύκλο ζωής των αστεριών. Μια άλλη κύρια ερευνητική εστίαση είναι στους εξωπλανήτες, πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματος της Γης.
Το Webb δεν σχεδιάστηκε για να αναζητά μικρά αντικείμενα όπως ο αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά ο Muller είπε ότι η ανακάλυψή του «υποδηλώνει ότι πολλά νέα αντικείμενα θα ανιχνευθούν με αυτό το όργανο».
tro-ma-ktiko.gr
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) είναι ένα μεγάλο, βελτιστοποιημένο υπέρυθρο διαστημικό παρατηρητήριο που αναπτύχθηκε από τη NASA με σημαντικές συνεισφορές από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία (CSA). Πρόκειται να είναι ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί το σύμπαν με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια και να διερευνά το σχηματισμό γαλαξιών, αστεριών και πλανητικών συστημάτων. Το JWST κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου 2021 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της θέσης σε λειτουργία.